Frakt 69 kronor - fri frakt över 500 kr

Skötselråd för din klippmaskin

 

Rengöring & smörjning

Att underhålla dina maskiner är viktigt, dels ur hygienisk synpunkt och dels för att de ska hålla så länge som möjligt. Det finns många produkter du kan använda för olika typer av rengöring, desinfekterande sprayer, smörjsprayer, kylsprayer och oljor på marknaden. Det finns även kombinerade sprayer på marknaden som kombinerar flera egenskaper i form av rostskydd, desinfektion och smörjning. Vi kommer till vilka produkter du ska använda och när du ska använda dem på en liten stund.

 

 

  • Börja med att avlägsna bladet från din maskin. Vissa maskiner lossar man bladet genom att vika upp det från maskinen och dra upp pladet. På vissa drar man bladet uppåt, det förekommer även att man behöver skruva av bladet från maskinen. Tänk på att på vissa konsumentmaskiner från stormarknader är konstruktionen så att man inte kan ta loss bladet på maskinen. Här behöver du även tänka på att om du lossar skäret från bladet så kan det vara svårt att få det exakt igen. Dessa brukar sitta ihop med 2 stycken skruvar, dessa skruvar används också för att korrigera linjen mellan bladet och skäret så att maskinen klipper jämnt. Rengör man sina blad för sällan så behöver man även rengöra mellan bladen då det samlas mycket smuts och hår även där. Rengör man sina maskiner tillräckligt ofta så brukar man klara sig ifrån detta steg.

 

 

  • När bladet är rent från smuts, gamla oljor, hår och eventuella stylingrester så är det dags att torka bladet. Använd en mikrofiberduk för att avlägsna vattnet från bladen. Det underlättar om man smörjer bladen med en sprayolja, då oljan tränger undan vattnet från bladet. Vi rekommenderar Oster Kool LubeAndis Cool Care Plus eller Wahl Blade Ice för detta ändamål då det skyddar mot rost och påskyndar torkningen.

 

  • Nu när bladet är rengjort, sprayat med skyddande spray och avtorkat från det mesta av vattnet så är det dags att torka bladet helt torrt. Torka bladet med hjälp av en hårfön så går det fortare att få det torrt. Tänk på att bladet ska vara helt torrt innan du går till nästa steg.

 

  • Nu när bladet är helt torrt och fritt från smuts är det dags att desificera bladet så det blir helt rent och fritt från bakterier. Använd en desinfektionsspray för detta ändamål. Vi rekommenderar en spray i första hand, då det är lätt att fördela och få ut produkten på hela bladet. Du kan använda Clippercide Disinfectant & Lubricating Spray eller Wahl Hygienic Clipper Spray för detta steg.

 

  • Nu är det dags att olja bladet. Använd en anpassad olja för skäret så håller maskinen länge. Det finns många förekommande oljor för klippmaskiner. Tänk på att det är viktigt att du har en olja som dels smörjer skäret väl och samtidigt håller nere temperaturen från friktion då detta kan skada ditt blad. Vi rekommenderar dessa oljor: Andis Clipper OilOster Blade Lube 120mlOster Blade Lube 15mlMedis Sun Glow PTFE-Smörjspray eller Wahl Clipper Oil. Tänk på att smörja bladet på din maskin ofta, gärna mellan var 3:e - 4:e användning av maskinen. När du oljar bladet så olja bladet innan du slår på maskinen, därefter kan du droppa ett par droppar så att det finns olja som smörjer hela skäret. När du oljar bladet så glöm inte glidskenan mellan skäret och bladet. En droppe på vardera sida om glidskenan räcker gott för att din maskin ska kunna glida lätt.

 

 

Följ dessa steg så har du en maskin som håller sig fin och fräsch under många år framöver.

Har du köpt en maskin hos oss eller har några frågor så är du välkommen att höra av dig till oss vad gäller rengöring eller andra generella frågor som rör klippmaskiner eller trimmers. Vi kan tyvärr inte svara för alla maskiner på marknaden då vi alltid strävar efter att kunna lämna så utförliga svar som möjligt. 

 

Produkter